آموزش آش گزنه (آش ترش) مازندران
آش گزنه یا آش ترش از غذاهای سنتی استان مازندران است که خواص زیادی دارد و در مناسبت های مختلف طبخ می شود. غذای مورد نظر با وجود حبوبات در آن سرشار از پروتئین گیاهی بوده که خوشمزگی آن به خاطر وجود کدو حلوایی و سبزیجات معطر است. در این آش از چهار گیاه استفاده میشود. از شکوفه های آلوچه گرفته تا بچا بچا (گل پامچال وحشی) و گل بنفشه و سبزی های گوناگون دیگر. یک پای ثابت این آش حتما (گزنه) میباشد.
در آخرین چهارشنبه سال زنان مازندرانی تدارک آش ترشی را میبینند که در نوع خود بی نظیر است و جنبه تبرک و شفا بخشی دارد. احتمالا ترشی آش اظهار دلسردی از سال کهنه می باشد. از قدیم الایام این آش ترش را در روز سوم مرده ها طبخ میکردند و به همه مهمانان علاوه بر طعام آش ترش هم می دادند که این هم نشانه تنفر از غم و ناراحتی بود. در هر صورت مردم این منطقه آش ترش آخرین چهارشنبه سال را به نیت مردگان خود خیرات می کنند. اگر کسی به خاطر اشتغال زیاد موفق به پختن این آش نشود حتما سهمی از آش همسایه ها و یا اقوام خود می برد.
مواد لازم جهت تهیه آش گزنه
آرد گندم : ۵۰۰ گرم
باقلا : ۵۰ گرم
چغندر : ۵۰ گرم
لوبیا : ۳۰ گرم
عدس : ۵۰ گرم
کدو حلوایی : ۱۰۰ گرم
نخود : ۵۰ گرم
سیر : ۵۰ گرم
گشنیز : ۱۰۰ گرم
جعفری : ۵۰ گرم
ماست : یک کیلوگرم
زردچوبه : ۱۰ گرم
نمک : ۱۰ گرم
طرز تهیه آش گزنه
آرد را خمیر کرده با وردنه آن را پهن کنید. برای نازک شدن خمیر باید آن را این دست و آن دست کرد. خمیر نازک شده را روی ظرف پهن کرده و روی آن را آرد بپاشید و آهسته آهسته آن را تا بزنید و هم زمان با تا زدن خمیر، زیر آن نیز آرد بپاشید تا به هم نچسبد. سپس خمیر را با چاقو به طور افقی برش بزنید.
نخود، لوبیا، عدس، چغندر و باقلا را با هم بپزید. سپس سبزی ها و کدو حلوایی را همراه با نمک و زردچوبه به مواد اضافه کنید. بعد از پخته شدن مواد ماست را در آب حل کرده به آش اضافه کنید.
هم زمان آش را هم بزنید تا آش جوش بیاید. سپس رشته ها را بعد از جوش آمدن اضافه کنید و منتظر بمانید تا آش قوام بیاید.
منبع : سیتی پدیا