آشنایی با شهرستان کرمانشاه+تصاویر شهرستان کرمانشاه
اقلیم شهر کرمانشاه : معتدل
نام قدیم شهر کرمانشاه : کرمانشاهان
جمعیت شهر کرمانشاه سال ۱۳۹۰ : ۱۰۳۰۹۷۸ نفر
شهرستان کرمانشاه با وسعت تقریبی ۸۵۴۷ کیلومتر مربع به عنوان شهرستان مرکز استان دارای اهمیت استراتژیک میباشد به صورتی که بعد مسافت از این شهر تا مرز خسروی ( کشور عراق ) تا مرکز استان کردستان ، تا مرکز استان همدان و تا مرکز استان لرستان ( از طریق شهرستان هرسین و نور آباد ) با اندکی تفاوت تقریباً به یک اندازه است. این شهرستان دارای چهار بخش ،سیزده دهستان و ۸۱۵ روستا و جمعیتی بالغ بر ۱۰۳۰۹۷۸ نفر است.
شهر کرمانشاه در ۳۴درجه و ۱۹ دقیقه عرض شمالی و ۴۷ درجه و ۷ دقیقه طول شمالی نسبت به نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است. این شهر به لحاظ قرار گرفتن در جلگه وسیع و حاصلخیز ماهیدشت و در کنار ه رود قره سو در موقعیت جغرافیایی خاصی قرار گرفته که زمینهای کشاورزی پر بازده آن بر اهمیت فوق العاده آن میافزاید .

موقعیت شهر کرمانشاه در استان کرمانشاه
پیشینه تاریخی شهر کرمانشاه
این شهر به لحاظ تاریخی از دوران باستان به عنوان دروازه ورودی آسیا به جلگه معروف بین النهرین بوده است. دلیل این ادعا همانطور که در متون تاریخی نیز آمده است، وجود بزرگترین راه ارتباطی میان فلات ایران ، چین و هندوستان با ساکنان بین النهرین است که به این راه اصطلاحاً شاهی نیز گفته میشود .
این سرزمین بواسطه همجواری با تمدنهای اقوام عیلامی و کاسیها از یک سو و تمدن مردم بین النهرین از سوی دیگر موقعیتی تقریباً منحصر بفرد داشته است.
شهر کرمانشاه در دوران پیش از تاریخ
کرمانشاه از لحاظ بقایای سکونتهای پیش از تاریخ یکی از مناطق بسیار غنی و مهم در ایران و غرب آسیا است. قدیمیترین آثار سکونت بشر در کرمانشاه مربوط به پارینه سنگی قدیم است که شامل چند تبر دستی سنگی است که در منطقه گاکیه و غرب هرسین یافت شده است.این آثار دستکم حدود ۲۰۰ هزار سال قدمت دارند. آثار مهمی از دوران پارینه سنگی در غارهای کرمانشاه کشف شده است که مربوط به دورههای پارینه سنگی میانی، جدید و فراپارینه سنگی است.
نخستین غاری که در ایران کاوش شد در بیستون کرمانشاه قرار دارد که تنها بقایای استخوانی انسان نئاندرتال در ایران در آن کشف شده است. آثار سکونت نئاندرتالها همچنین در سایر غارهای بیستون چون غار مر تاریک و غار مر آفتاب کشف شده است. در غارهای شمال شهر کرمانشاه مثل قبه و دو اشکفت نیز ابزارهای سنگی این دوره یافت شده است. از دوره پارینه سنگی جدید و فراپارینه سنگی نیز آثاری در غارهای مرخریل و کولیان کشف شده است. از کهنترین آثار سکونت روستا نشینی اولیه در غرب آسیا چندین مکان در اطراف کرمانشاه قرار دارند که از میان آنها میتوان به گنجدره در غرب هرسین و سراب و آسیاب در شرق کرمانشاه اشاره کرد. گفتنی است که قدیمیترین مدارک اهلی کردن بز در تپه گنج دره شناسایی شده است که نتایج مطالعه آن اخیرا به وسیله پرفسور ملیندا زیدر در نشریه معتبر ساینس منتشر شد. در ضمن باید خاطر نشان شد که مردم و ساکنین این منطقه مادهای اصیلی هستن که در گذشته به طوایف آمادی ملقب بوده اند و طی سالیان زیاد با وجود اقوام دیگر به دلیل شرایط منطقه ای بکر مانده بودند.
آب و هوای شهر کرمانشاه
آب و هوا شهرستان کرمانشاه بواسطه قرار گرفتن در دامنه سلسله جبال بیستون و سفید کوه دارای آب و هوائی با اقلیمی نیمه خشک و استپی خنـک است . همانطـور کـه اشــاره شده است رودخانههای راز آور ، مرگ ، قره سو و گاماسیاب که از رودهای نسبتاً پر آب این شهرستان هستند ازسرشاخههای رودخانه بزرگ سیمره و سپس کرخه محسوب میشوند.کوههای عمده شهرستان عبارتند از بیستون ، پرآو که در شمال شرقی شهر کرمانشاه قرار دارند و سفید کوه که در جنوب شرقی شهر واقع شده است و غار پرآو که شهرت جهانی دارد یکی از بزرگترین غارهای دنیاست در کوه پرآو واقع شده است..

کوه پرآو
وضعیت اقتصادی شهر کرمانشاه
میزان اراضی کشاورزی شهرستان کرمانشاه تقریباً ۲۷۳ هزار هکتار است. از این میزان ۵۸ هزار هکتار آن آبی و مابقی دیمی میباشد. اراضی کشاورزی این شهرستان از نظر درجه بندی درجه یک و دو محسوب میشوند که شامل دشتهای ماهیدشت ، بان در بند ، میان دربند بیلوار، درود فرامان میباشد.
زمینهای زراعی دشتهای موصوف علاوه بر رودخانه هایی که ذکر شد بوسیله سرابهای سراب نیلوفر ، سراب یاوری ، سرابله ، سراب خضر زنده ، سراب خضر الیاس ، سراب کاشنبه ، سراب سبزعلی ،سراب ورمنجه ، سراب سور کال ، سراب چقا ماران بی ابر ، سراب ماراب ، سراب قلعه قیسوند ، سراب قلعه محمد حسن خان ، سراب میر احمد ، سراب شاه حسینی ، سراب طاق بستان و چندین قنات و چشمه پر آب دیگر مشروب میشوند، همچنین با توجه به تنوع محصولات کشاورزی ایجاد صنایع تبدیلی از قبیل کارخانجات و واحدهای صنایع غذایی، ظرفیتهای بالقوه فراوانی است که بایستی با سعی و تلاش و پیگیریهای مجدانه مسئولین این امر تحقق یابد. در محدوده شهرستان کرمانشاه قریب به ۱۱۷۰۰۰ هکتار عرصه جنگلی و ۱۶۱۳۲۰ هکتار عرصههای مرتعی و منابع طبیعی وجود دارد و بر اساس آمارهای غیررسمی موجود ۳۵۴۴۷۳ رأس انواع حیوانات اهلی شامل گاو، گوسفند و بز در جنگلها و مراتع موصوف تعلیف میکنند.
وضعیت بهداشت و درمان در شهر کرمانشاه
در شهرستان کرمانشاه تعداد قریب به ۱۸۲ پایگاه بهداشتی درمانی وجود دارد که تعداد ۲۹ واحد بهداشتی درمانی شهری و تعداد ۱۵۳ واحد خانه بهداشت روستایی امورات بهداشتی درمانی اهالی را بر عهده دارند.
شهر کرمانشاه از لحاظ مذهبی و فرهنگی
در سطح شهر کرمانشاه تعداد ۷۶ باب مسجد ،۱۱ باب کانون فرهنگی ، ۸ واحد کتابخانه عمومی وجود دارد .
از شعراء و محققان بنام در غرب کشور آقای هادی ارفع ،از خوشنویسان شادروان میرزا کلهر و امیر خانی و حضرت آیت اله نجومی را میتوان نام برد. نویسنده مشهور این دیار علی محمد افغانی ، عبدالعلی اوسطا ، اسداله امجدی ،علی الماسی جهانشاه هستند. سلطانی، جلال الدین کزازی و بهزاد را در دامان پرمهر خود پرورده است.خ صائل نیکو جوانمردی مهمان نوازی و احترام گذاردن به آداب و رسوم و سنن محلی قومی در فرهنگ اصیل کرمانشاه ریشه دارد.

مسجد شافعیها یا شافعیان واقع در حاشیه میدان آیت اله طالقانی
معرفی ظرفیتها و نقاط قوت شهرستان کرمانشاه
ظرفیت بالای کشاورزی خصوصاً باغداری ، دامپروری ، پرورش ماهی ، تولید صیفی جات و سبزیجات و از همه مهمتر با عنایت بــه موقعیت بسیار مناسب جغرافیایی و آب و هوائی، بازارچههای مرزی خسروی و پرویز خان و استعداد بالای مردم این دیار در کارتجارت، استعداد ایجاد منطقه آزاد تجاری را دارا میباشد وازنقاط قوت این شهرستان وجود مردمانی مدنی و با فرهنگ بسیار غنی شهر نشینی و روحیه خوب همکاری وزیر ساختهای شهری جهت پذیرائی از مهمانان و زوار عتبات عالیات نظیر هتلها ومهمانسراها و زائر سراهای متعدد میباشد
شهر کِرمانشاه(به کردی کرماشان) مرکز استان کرمانشاه و نیز مرکز شهرستان کرمانشاه در این استان است. کرمانشاه، هفتمین شهر بزرگ ایران پس از تهران، مشهد (خراسان رضوی)، شیراز(استان فارس)، اصفهان(استان اصفهان)، تبریز(آذربایجان شرقی) و اهواز(خوزستان) قرار دارد و در استان کرمانشاه واقع شدهاست.
کرمانشاه مرکز غرب کشور است و به مادرشهر کردها شهرت دارد. کرمانشاه که از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران است به دلیل قرارگیری در تقاطع دو محور شمال به جنوب و شرق به غرب و نیز همجواری با عراق و واقع شدن بر سر راه کربلا و بغداد از اهمیت فوق العادهای برخوردار است. سه رودخانهی قره سو (خوره سو)، آبشوران و چم بشیر در کرمانشاه جریان دارند.
مردم این شهر به گویشهای گوناگون زبان کردی (کرمانشاهی، کلهری، لکی، جافی) و نیز به زبان فارسی سخن میگویند.
ریشهٔ نام کرمانشاه
نام کرمانشاه از دوره ساسانیان بر این شهر گذارده شده است. در دوران اسلامی این شهر را «قره میسین» میخواندهاند. در یک مکتوب نام کرمانشاه را نخست لقب بهرام کرمانشاه (بهرام چهارم) نوشتهاند از این رو که پیش از شاهی فرمانروای کرمان بودهاست. پس از پادشاهی او به افتخارش نام این شهر را کرمانشاه گذاشتند. در کتب قدیم که به زبان کردی است شهر کرمانشاه را {(مای)~ (ماد)} گفتهاند. دکتر میرجلالالدین کزازی، پژوهشگر، با این استدلال که «پادشاهان ساسانی در هر مکانی که حکومت بودهاند، بنایی به یادگار گذاشتهاند، حال آن که در کرمانشاه چنین بنایی وجود ندارد» نوشته این مکتوب را رد میکند. ازین رو بسیاری بر این عقیدهاند که این واژه احتمالا از همان واژه کرمانج مشتق گردیده است. هنوز در بسیاری از
مناطق این استان، کرمانشاه را «کرماشان» میخوانند. به احتمال زیاد ریشهی نام کرمانشاه، کرمانج، کرمانجان و کرماشان است.
در سالهای نخستین پس از انقلاب ۵۷ نام این شهر را «باختران» گذاشتند تا این که بعد از اعتراض مردم استان دوباره نام پیشین و تاریخی کرمانشاه (کرماشان) را بر آن بازگرداندند. واژه کرمانشاه از زمان قاجاریه در مکاتبات دیوانی عنوان شدهاست.
صنعت و تولید (اقتصادی)
در حوزه شهرستان کرمانشاه دو شهرک صنعتی وجود دارد که بیش از ۲۵۶ واحد صنعت و تولیدی در آن احداث شده است. این شهرستان به لحاظ نیروی کار ارزان میتواند فعالیت صنعتی چشم گیر ی داشته باشد، این امر در صورتی تحقق مییابد که این نیروی کار از نظر فنی تربیت شده و در رشتههای مختلف مهارت کافی پیدا کند.
صنایع شهر کرمانشاه
مهمترین صنایعی که هم اکنون در کرمانشاه فعالیت میکنند به شرح زیر است:
پالایشگاه نفت
مجتمع پتروشیمی کرمانشاه
کارخانه سیمان غرب
کارخانههای قند
کارخانه شیر و فراوردههای لبنی بیستون(خصوصی)
کشت و صنعت ماهیدشت(خصوصی)
کارخانه خانه سازی ایثار کرمانشاه(مجتمع عظیم قطعات بتنی)
کارخانمه روغن نازگل(بزرگترین تولید کننده روغن خوراکی در جهان تا سال ۲۰۰۵)
کارخانه ذوب آهن غرب (تولید کننده انواع پروفیل تنیده شده و سرد)
پالایشگاه نفت جدید( اناهیتا )
کرمانشاه در گذشته دارای ۱۲سالن سینما (مولن روژ،رکس،مهتاب،ایران،متروپل،باربد،بهمن،شهر فرنگ،آتلانتیک،شهر تماشا،صحرا،فرهنگ) بود که پس از پیروزی انقلاب این سالنها متروکه شدند و یا تغییر کاربری دادند. در حال حاضر از میان پنج سینمای شهر کرمانشاه دو سینما (صحرا و شهر تماشا) تعطیل هستند. سینما استقلال (شهر تماشا) پس از آنکه در سال ۱۳۸۴ توسط صاحب اصلیاش از حوزه هنری بازپس گرفته شده تعطیل است. سینما صحرا نیز که در شهرک دولتآباد قرار دارد به صورت مخروبهای تحت تملک شخصی قرار دارد.
نشریهها هفته نامه های کرمانشاه
باختر ، آوای کرمانشاه، صدای آزادی، غرب، نقد حال، کرمانشاه ، کرمانشاه۱۴۰۰ ، ندای جامعه(ده نگی کومه له گه)، بیستون، ابوذر، بازی دراز، صفیر غرب
سوغات و صنایع دستی شهر کرمانشاه
روغن کرمانشاهی، نان برنجی، کاک، نان خرمایی، گلیم، گیوه، جاجیم، عسل شاهو، چرم، ترخینه، کلاه پشمی رب انار پاوه،انواع آلات موسیقی، خورشت خلال، انجیر ریجاب، چاقوی کرند، گلیم هرسین

روغن کرمانشاهی
پارکهای شهر کرمانشاه
مجموعه پارکهای طاق ووسان (طاق بستان) (پارک شرقی – پارک غربی، پارک کوهستان)، پارک شاهد، پارک لب آو (لب آب یا ۱۵ خرداد)، پارک لاله، پارک شار(شهر)، پارک شیرین، پارک فانفار (شهربازی)، پارک جانبازان و پارک معلم
پارک کوهستان کرمانشاه
پارک کوهستان کرمانشـاه در نزدیکی مجموعه تاریخی طاق بستان در شمال کرمانشـاه واقع شده است. پارک کوهستان از بزرگترین و توریستی ترین پارکهای ایران و کرمانشاه می باشد ودارای دوتا آبشار بزرگ با نورپردازی بسیار زیبا می باشد.

پارک کوهستان کرمانشاه

پارک کوهستان
شهرستان | سرابها | غارها | کوهها | رودخانهها | دشتها |
---|---|---|---|---|---|
کرمانشاه | نیلوفر طاق بستان خزر الیاس یاوری بیستون |
پراو شکارچیان دو اشکفت |
پراو میوله سفیدکوه |
قرهسو آبشوران چمبشیر |
ماهیدشت بیستون |

باغ گلها کرمانشاه

زیباسازی شهری کلان شهر کرمانشـاه (کمربندی شرقی-باغ راه شرقی-بزرگراه امام)

کتیبه بیستون بزرگترین کتیبه جهان در کرمانشاه

تکیه معاون الملک کرمانشـاه

کوه بیستون

غار دو اشکفت کرمانشاه
منبع :
artkermanshah .ir
kermanshahcity .ir
myancientpersian.blogfa
تیشینه