تصاویر و معرفی شهرستان بابلسر مازندران
اقلیم : معتدل
نام قدیم : مشهدسر
جمعیت بابلسر در سال ۱۳۹۰ : ۱۲۴۳۲۳
دیاری سبز در استان مازندران با وسعت ۷/۳۴۵کیلومتر مربع که حد شمالی آن دریای نیلگون خزر و حد شرقی آن بهنمیر و حد غربی آن فریدونکنار و حد جنوبی آن شهرستان بابل قرار گرفته دارای چهار بخش به مرکزیت بابلسر میباشد.
این سرزمین و تمام رؤیاهای کودکانش ، سبزی دستان تمام زنان و مردانش و جوشش نهرهایش و در یک کلام زیبائیهایش جشنواره سخاوت دیرینه اوست . آرام و سبکبال در پهنه زیبای گیتی یکی از شاهکارهای خلقت را در گوشه ای از ایران عزیزمان، در بابلسر به تصویر کشیده ، نمایشی از بهترین شاهکارهای طبیعت که دست هر صانعی را از ساخت چنین آثار بکری کوتاه کرده است در این دیار هر چه هست تجلی زیبای اوست که سایه گستر دریا و رود و شالیزارهای طلائیش شده است .
ارتفاع شهر ۷ متر بالاتر از سطح دریای خزر و ۲۲ متر پایینتر از سطح دریاهای آزاد قرار دارد. حدود شهرستان بابلسر، از شمال به دریا از شرق به جویبار از جنوب شرقی به قائمشهر از جنوب به بابل و از غرب به محمود آباد و از جنوب غرب به آمل مشرف میباشد و مرکز سیاسی اداری آن شهر بابلسر است. بابلسر در دوران گذشته به عنوان بخش نمونه مطرح بود و در سال ۱۳۶۸ به فرمانداری ارتقاء یافت. این شهرستان دارای ۴ مرکز شهری، ۴ بخش ، ۸ دهستان و ۹۳ آبادی دارای سکنه است. این شهرستان دارای ۳ بخش مرکزی(به مرکزیت شهربابسر) ، بهنمیر (به مرکزیت شهربهنمیر) و رودبست (به مرکزیت شهرهادی) میباشد.

موقعیت شهرستان بابلسر روی نقشه مازندران
به علت وجود اداره کل شیلات استان مازندران در شهرستان بابلسر این شهر از نظر استحصال خاویار از جایگاه ویژه ای برخوردار است، شیلات دارای ۴۷۰ نفر صیاد ماهیان خاویاری و ۴۲۰۰ نفر صیاد ماهیان استخوانی در قالب ۵۷ تعاونی است. این شهرستان یکی از شهرستانهای شهیدپرور استان مازندران بوده که با داشتن ۶۸۸ شهید ، ۲۰۲۷ جانباز و ۱۲۱ آزاده نقش موثری در جنگ تحمیلی داشته است .
شهرستان بابلسر در حاشیه بزرگترین دریاچه جهان و سواحل زیبا قرار دارد که یکی از مهمترین مناطق توریستی و مهمانپذیر کشور میباشد. این شهرستان به علت قرار گرفتن در مسیر شاهراه شرق به غرب استان مازندران، با وجود پلاژهای متعدد در نوار ساحلی و اماکن اختصاصی مختلف از جمله اقامتگاههای سازمانی مانند متل بانک کشاورزی، رفاه، مسکن، ملی، ویلاهای دریاکنار، خزرشهر، دریاسر و همچنین رودخانه بابلرود از مرکز شهر بر جلوه و زیبایی آن افزود و این شهر را در یک موقعیت ممتاز توریستی قرار داده است.
آب و هوای بابلسر
آب وهوای بابلسر معتدل و مرطوب دارای بارانهای متوالی و رطوبت زیاد است و مقدار ریزش باران در طول سال بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیمتر است. فاصله این شهر ساحلی تا ساری مرکز استان حدود ۶۰ کیلومتر است. این شهرستان از جمله مناطق استان مازندران است که فاقد مناطق مرتفع کوهپایه و کوهستانی است و تمام وسعت آن به صورت اراضی جلگه ای و دشتی نمایان است . رودخانههای سجاد رود ، بابلرود و کلارود که در شهرستان بابل جاری است در نزدیکی پل محمدحسن خان بابل به هم پیوسته و همراه با رود تلار در شهرستان بابلسر به دریای خزر میریزد .
پیشینه تاریخی بابلسر
نام قدیمی بابلسر ((مشهدسر)) است که بنا به اعتقاد قدما انتخاب این نام بدان جهت است که سر امامزاده ابراهیم (علیه السلام) ، برادر حضرت امام رضا (علیه السلام) در آنجا مدفون شده است . به واسطه آثار قدیمی موجود میتوان به قدمت تاریخی شهر پی برد ، بنای امامزاده ابراهیم (علیه السلام) با چارچوب منقوش میباشد که قدیمیترین آنها مربوط به ۸۴۱ هجری قمری است . در سال ۱۳۱۱ با شروع تحول در شئون مختلف کشور ، مشهدسر نیز به بابلسر تغییر نام یافت و به سرعت رو به آبادانی نهاد و خیابان بندی، ساختمان سازی جدید و مدرن و ایجاد پل معلق فلزی و سد بندی دو طرف رودخانه بابلرود که از وسط شهر میگذرد، آسفالت خیابانها، ساختمان شهرداری و شهربانی، اداره پست و تلگراف و ساختمان هتل بزرگ (دانشگاه مازندران فعلی) و … انجام گرفت.
مهمترین و بزرگترین رود بابلسر بابلرود است که اکثر رودهای بزرگ و کوچک شهرستان بابل به این رود میپیوندد و بر روی این رود دو پل معلق وجود دارد که یکی توسط مهندسین آلمانی که در حدود ۶۰ سال پیش و دیگری چند سال گذشته توسط مهندسین ایرانی ساخته شده است. در کتاب راهنمای بابلسر میخوانیم : ((شهر زیبای بابلسر در گذشته مشهدسر نام داشته است . اطلاع دقیقی از این شهر در دست نیست ولی روایت مقرون به حقیقت که مورد تایید منتقدین هم میباشد بدین قرار است که در نهصد سال قبل چندین خانواده معروف مازندرانی که در آن زمان مسیر مشهرسر غیر از مسیر فعلی بوده است از آبادی پازوار که زادگاه امیر پازواری بود جهت ماهیگیری و سکونت به این منطقه آمدند)).
ملاجان منجم درسفرش به همراه شاه عباس اول در سال ۱۰۱۶ ه.ق به مازندران اینگونه میگوید: (( کشتیها از کوچک و بزرگ در میان دریا و رودخانه بسیار بود و انتظار میکشیدند ، عجب جایی منزه و باصفا و کنار دریا و چمنهای سبز و …)). ناصرالدین شاه در سفرنامه خود در سال ۱۲۴۹ ه.ش به مازندران میگوید : (( در مشهدسر پل چوبی بسیار طویلی برروی بابلرود بسته اند که وی نیز روی آن گذشته است و از کاروانسرایی سخن میگوید که به دستور وی آنجا ساخته بودند و میگوید که بعضی از تجار روس در کاروانسرا منزل دارند که با ساری و بارفروش و شاهرود تجارت میکنند)).
جاذبههای گردشگری بابلسر
رودخانه بابلرود از میان شهر بابلسر میگذرد. وجود این رودخانه یکی از دلایل جذابیت این شهر در میان شهرهای مازندران برای گردشگران و حتی خود مازندرانیها است. چرا که هیچکدام از رودهای جاری در استان مازندران امکانات رفاهی مشابه بابلرود در بابلسر (مانند قایقهای تفریحی و…) ندارند. این رود یکی از رودخانههای مهم کشور است که از بلندیهای البرز در جنوب شهر بابل سر چشمه گرفته و در شهرستان بابلسر به دریا میریزد و شهر بابلسر را به دو بخش خاوری و باختری تقسیم میکند. آرامش رود در محل پیوستن به دریا آرامشی را به آب بخشیده و همگام با جزر و مد دریا آب آن نیز دارای سطح بلندای متغیر میباشد. دو پل زیبای تاریخی نیز دو سوی شهر را به هم میپیوندند. پل اصلی مشهور به پل فلزی یکی از اتصالات مهم میان خاورو باختر بابلسر است. این پل در سال ۱۳۱۳ با کسب اجازه از آقای سید مصطفی صالحی، و به دست آلمانیها ساخته شد.
در حال حاضر بستانهای پیرامون رود و اسکلههای قایقها در دو سوی آن در روزهای تعطیل سال میلیونها گردشگر را به خود جذب مینماید. رودخانه بابلرود در بابلسر به خاطر شرائط ویژه طبیعی و داشتن تفریحگاهها، اقامتگاهها و اماکن پذیرائی برای برنامه ریزی ساخت اسکلههای تفریحی برای قایقهای تندرو مساعد است. کرانههای بابلرود در بابلسر علاوه بر استفاده تفریحگاهی، این رود برای ورزشهای آبی نظیر اسکی روی آب و قایقرانی در کلاسهای گوناگون نیز مناسب میباشد.
یکی دیگر از مکانهای مهم گردشگری در بابلسر، اسکله ساحلی آن است که هر ساله شمار زیادی از مسافران را به خود جذب میکند. البته این اسکله جنبه تجاری ندارد و بیشتر به عنوان یکی از مکانهای گردشگری مورد استقبال قرار میگیرد. همچنین در این اسکله، از سنگهایی به عنوان موج شکن بهره گرفته شدهاست که در نوع خود بسیار زیبا میباشد. یکی از دلایل بهره گیری از این موجشکنها، جلوگیری از نفوذ آب در بخشی از منطقه و پارک نزدیک آن میباشد.
از دیگر عواملی که باعث جذب گردشگر در این شهر شدهاست، برپایی جشنواره پیکرههای شنی در این شهر است. جشنواره پیکرههای شنی اولین بار در امرداد ماه ۱۳۸۴ در کشور و در بابلسر برگزار شد که گردشگران زیادی حتی از خارج کشور برای دیدن این نمایشگاه وارد شهر شدند. از آن پس همه ساله و در فصل تابستان، این نمایشگاه در بابلسر برگزار میشود و هنرمندان در آن آثار خود را به نمایش میگذارند.
مردم بابلسر به گویش مازندرانى سخن مىگویند و بیشتر آنان مسلمان شیعه (دوازده امامى) هستند.
اقتصاد شهرستان بابلسر بیشتر بر زراعت، دامداری و ماهىگیری استوار است. مهمترین محصولات آن برنج، گندم، مرکبات، ترهبار و برخى اقلام میوه است که افزون بر تأمین نیاز محل، به نقاط دیگر نیز صادر مىشود.

خزرشهر

منطقه توریستی کرفون

شهرک ساحلی دریاکنار – عکاس : Hamid s.Alian

پارک و اسکله قایقرانی بابلسر

بهنمیر ( منطقه ساحلی و گردشگری میرود )
منابع:
http://freidonkenar.persianblog .ir/
http://www.farmandari-babolsar .ir/babolsar.asp
http://www.mazandaran.blogsky .com/12
http://2ncpegis .ir/?run=Main&Title=
تیشینه