تصاویر بیله سوار+معرفی بیله سوار اردبیل
شهرستان بیله سوار
نام قدیم : پیله سوار
جمعیت بیله سوار ۱۳۹۰ : ۵٣٧۶٨ نفر
پیله در زبان تاتی و آذری کهن که زبان بومی این منطقه بوده به معنی بزرگ است . شهر پیله سوار را امیری به نام پیله سوار (سوار بزرگ) ساخته است و در نزهه القلوب حمدالله مستوفی درباره این شهر آمده است که : “آن را امیری پیله سوار نام یعنی سوار بزرگ از امرای آل بویه ساخت و اکنون به قدر دیهی مانده است “. گویش مردم بیله سوار تلفیقی از ترکی و آذری است .
موقعیت جغرافیایی بیله سوار:
شهرستان بیله سوار در شمال شرقی استان اردبیل ، مشرق دشتِ مُغان کنار مرز ایران و جمهوری آذربایجان قرار دارد .
بیله سوار از شمال به شهرستان پارس آباد، از جنوب به شهرستان گِرمی ، از مشرق به مرز ایران و جمهوری آذربایجان و از مغرب به شهرستان های پارس آباد و گرمی محدود می شود .
مهمترین رود بیله سوار رودخانه ی موسمی بالهارود (یا بلغارچای ) به طول ۱۶۸ کیلومتر است که از کوه های اوجارود در شهرستان گرمی سرچشمه میگیرد و پس از سیراب کردن زمین های بیله سوار در جمهوری آذربایجان به دریاچه ی محمود چاله میریزد .

موقعیت شهرستان بیله سوار روی نقشه استان اردبیل
تاریخچه شهرستان بیله سوار:
وجه تسمیه بیله سوار را مورخین به طور گوناگون بیان کرده اند و میتوان به این نکات اشاره کرد بیله سوار در اصل پیله سوار ابلسکان و پس از آن به بیله سوار معروف گردیده است .
نام روستاهای دیگری ازجمله پیله رود، پیلهگلین و پیله شهران که هر سه از توابع اردبیل هستند نیز با همین واژه ساخته شده است .
برخی معتقدند که بیله سوار را پیل سوار هم مینامیده اند که گویا نادرشاه افشار هنگام تاجگذاری در سال ۱۱۴۸ هجری قمری در اصلاندوز، مدتی با فیلهایش در این منطقه اتراق کرده است .
این شهر از نظر تاریخی شاهد رویدادهای زیادی بودهاست. از جملهٔ این رویدادهای تاریخی میتوان به حمله روسها در زمان عباس میرزای قاجار و اشغال آذربایجان توسط قشون روس در جنگ جهانی اول و دوم اشاره کرد.
قدمت تاریخی این شهرستان را میتوان در نمونههایی از اشیا و آثار کشف شده ، بناها و عمارات قدیمی آن جستجو کرد و تحقیق در این راستا انسان را به سالهای قبل از اسلام سوق خواهد داد . به گونه ای که پارینه آن را حتی به ۲۰۰۰ سال قبل رساندهاند.
بیله سوار پیش از زمان اهل بویه نیز وجود داشته است ؛ نویسندگان تاریخی اعم از سیاحان ، مورخان و جغرافی نویسان ، در نوشتههای خود هر یک به نوعی از بیله سوار یاد کرده و آن را شهری کوچک پرنعمت پر برکت ، حاصلخیز و از همه مهمتر گندم خیز و دارای خاک مرغوب خوانده اند .
شهرستان بیله سوار به دلیل وجود اکابر و اعاظم بسیار ، محلی مناسب برای بسط مبانی فرهنگی و رشد تعالی بدیع ترین افکار پیشرفته فرهنگی ، اجتماعی بوده است.
در حال حاضر شهرستان بیله سوار یکی از شهرستان های بزرگ توریستی استان اردبیل و کشور محسوب میشود که تردد بیش از چندین توریست و کامیون از آن سوی مرز موقعیت خاصی در استان و حتی کشور را دارا است .
محصولات کشاورزی و صنایع دستی :
گلیم بافی در بیله سوار مشهور است و صادر میشود .
گندم ، جو ، چغندرقند، کنجد ، پنبه ، بنشن و سویا فرآوردههای باغی این منطقه هستند .
گوسفند و بز و فرآوردههای دامی هم در بیله سوار تولید و پرورش داده میشود .
همچنین شهر بیله سوار دارای بازارچه مرزی میباشد که اجناس خارجی به قیمت مناسب در آن بفروش میرسد .

بیله سوار

مدرسه تاریخی امام خمینی (ره)

کشف بقایای جانور عظیم الجثه باستانی نادر در بیله سوار
منابع :
http://kh-bilesavar.blogfa.com
http://fa.wikipedia.org
http://bilesavarnews.com
http://nama61j.blogfa.com/post-17.aspx
تیشینه
ایسنا
گردآوری : بیغ بیغ