تصاویر و معرفی شهرستان ترکمن
اقلیم : معتدل
جمعیت ترکمن ۱۳۹۰ : ٧٢٨٠٣ نفر
شهرستان ترکمن از شهرهای غرب استان گلستان است که از طرف شمال به جمهوری ترکمنستان و از طرف جنوب شرقی به شرستانهای گرگان و علی آباد و از طرف جنوب به شهرستان کردکوی و از طرف غرب به دریای مازندران و شهرستان بندرگز ارتباط دارد. شهرستان ترکمن بنا به مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۵۹ به عنوان یکی ازشهرستانهای استان گلستان جزء تقسیمات کشوری جمهوری اسلامی ایران محسوب گردید و فرمانداری شهرستان تاسیس و افتتاح گردید.
پیشینه تاریخی شهرستان ترکمن
بندرترکمن با نام قدیمی بندر شاه در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی در قسمت جنوبی شرقی دریای خزر بنا گردید این شهر در انتهای راه آهن جنوب به شمال احداث شد و یکی از علل ساخت این شهر و ایجاد راه اندازی شیلات در شبه جزیره میانکاله است .
جغرافیای طبیعی شهرستان ترکمن
شهرستان ترکمن در بخش شمال غربی استان که از شمال به کشور ترکمنستان ، از جنوب به شهرستان کردکوی ، از شرق به شهرستان آق قلا و از غرب به دریای خزر و خلیج گرگان محدود میشود. وسعت شهرستان ترکمن ۲۹۵ کیلومتر مربع که دارای ٧٢٨٠٣ نفر جمعیت که از دو بخش مرکزی و سیجوال و یک شهر بندرترکمن و چهار دهستان و ۲۴ آبادی تشکیل شده است .
ساختمان زمین شناسی
تمام جلگههای ساحلی دریای خزر و کوهپایه مجاور آن خاصه شرق و مرکز سواحل دریای خزر مربوط دوران کواترنری به صورت مخروط افکنه از آبرفتهای رودخانه ای رسوبات دریای خزر پوشیده شده و خاکهای نسبتاً حاصلخیزی به وجود آورده اند.
زبان ، دین و فرهنگ
زبان اکثریت مردم شهر ترکمنی است که جزء زبانهای ترکی میباشد وآنرا به عنوان یک لهجه ترکی میشناسند که از قواعد و دستور مکتوب پیروی نمیکند. ترکمنها پیرو دین مبین اسلام و مذهب اهل سنت حنفی میباشند و اعیاد آنها عید فطر و عید قربان است که از اعیاد مذهبی میباشند. ترکمنها نسبت به انجام مراسم دین بسیار مقید بوده ودر نمازهای جمعه و جماعت شرکت فعال و گسترده دارند . این مردم نسبت به ائمه (ع) ارادت خاصی دارند که انجام مراسم ویژه در ایام عاشورا و زیارت مرقد مطهر امام رضا(ع) در مشهد نمونه آن است.
وجود شاعران ترکمن مانند دولت محمد آزادی ، مختومقلی فراغی ، مسکین قلیچ ، محمد ولی کمینه ، ملانفس و… درگذشته حکایت از رشد فرهنگی ترکمنها میباشد.
جاذبه هاش گردشگری شهرستان ترکمن
وجود جزیره زیبای آشوراده بعنوان مرکز جذب توریست ،وجود بندر چند منظوره ترکمن بعنوان یکی از دروازههای ارتباطی دریائی استان با کشورهای حاشیه دریای خزر و آسیای مرکزی ،وجود رودخانه ، دریا ، تالاب و دشت زمینه را به منظور گسترش ورزشهایی نظیر شنا ، اسکی روی آب ، دریانوردی ، شکار ، ورزشهای همگانی و دو و میدانی فراهم نموده است ،برخورداری از تنوع اقلیمی و قابلیتهای برجسته و متعدد طبیعی و گردشگری ،توان بسیار بالا جهت جذب توریسم در سطوح منطقه ای در صورت برنامه ریزی دقیق ،قدمگاه خواجه بهاء الدین نقشبندی، مقبره آق امام
آب و هوا
این شهرستان دارای آب و هوای خزری میباشد اما از جهت شمال شرقدرنوار اقلیمی نیمه بیابانی قرار میگیرد. متوسط حرارت شهرستان بندر ترکمن ۱۷درجه سانتیگراد و میزان بارش سالانه این شهرستان به کمتراز۴۲۰ میلی متر میرسد
صنایع دستی شهرستان
صنایع دستی که هم اکنون میتوان از آنها به عنوان صنایع دستی شهرستان ترکمن سخن گفت،عبارتند از فرش ، سوزن دوزی ، ساخت زیورآلات ترکمنی ، نمد مالی ، گلیم و پلاس بافی و …
ترکیب جمعیتی
جمعیت فعلی بندر ترکمن دارای تنوع فراوانی بوده و ترکیبی از مردم بومی (ترکمن) و مهاجران مازندرانی ، گیلانی، ترک، قزاق، فارسها ، سیستانیها و… است
اقتصاد بندر ترکمن
اقتصاد شهر بر پایه راه آهن و بندر طراحی شده بوده که با بالا آمدن عمق دریا و کاهش آبخور کشتیها، امروزه عملاً خاصیت بندر تجاری ندارد و تنها مواد سوختی و نفت خام در مقیاس بسیار ناچیز به مقصد نیروگاههای منطقه تخلیه میگردد.
اقتصاد شهر در حال حاضر بر پایه تولید فرش و گلیم، صید و تولید خاویار، کشاورزی و صنایع دستی رونق دارد.بیشتر مردم این شهر به کار صیادی مشغولغند.
شهرستان ترکمن با وجود جاذبههای طبیعی مانند دریا ، جزیره آشوراده و صنایع دستی غنی ترکمن، یکی از مهمترین مرکز گردشگری استان محسوب میگردد . صنایع دستی این شهرستان قالی و قالیچه و پشتی ترکمنی ، سوزن دوزی ، زیورآلات و نمدمالی است . از مهمترین مناطق گردشگری و تاریخی شهرستان ترکمن میتوان جزیره آشوراده ، اسکله توریستی ساحل دریا ، میدان سوارکاری ، پادگان روسها ، زیارتگاه بهاء الدین نقشبندی و آرامگاه آق امام را نام برد و دارای بازارچه مرزی در کنار ساحل و بازار هفتگی دوشنبه بازار است .
بازارچه هفتگی دوشنبه بازار و اسکله توریستی بندرترکمن
اسکله توریستی بندرترکمن : اسکله ودریا در غرب بندرترکمن واقعند . اسکله بندرترکمن دارای سکوهای استراحت ، ایستگاه قایقهای موتوری و پدالی و بازارچه زیبای ساحلی است که بسیاری از مسافران از سراسر کشور برای خرید از آن به بندرترکمن میآیند .
دوشنبه بازار بندرترکمن : دوشنبه بازار قدیمیترین بازارهای استان است که در آن کشاورزان ، قالیبافان و فروشندگان در دوشنبه محصولات خود را به بازار عرضه میکنند . این بازار هفتگی که در یکی از خیابانهای اصلی بندرترکمن شکل میگیرد را میتوان نمایشگاه رنگ و نقش نامید و سوژه خوبی برای عکاسی میباشد و محل خوبی برای خرید سوغاتی ، علاوه بر این اگر در ایام نوروز به بندرترکمن میآیید از دیدن مناظر زیبای مزارع کلزا که تمام شهرستان را به رنگ گلهای زرد درآورده اند تعجب خواهید کرد .
ظرفیت کشاورزی شهرستان
خلاصه وضعیت سطوح کشت و تولید محصولات زراعی و دامی شهرستان ترکمن:
این شهرستان در غرب استان گلستان در کنار دریای خزر با مساحت ۱۷۸۳ کیلومترمربع به طولهای شرقی ۲۵” /۵۴ و ۵۵”/۵۳ درجه و بین عرضهای شمالی ۲۳”/۳۷ و ۵۰” / ۳۶ درجه قرار گرفته و از سطح دریا ۲۰- متر ارتفاع دارد . از طرف شمال به شهرستان گمیشان و از طرف غرب به دریای خزر و شهرستان بندرگز و از شرق به شهرستان گرگان و از جنوب به شهرستان کردکوی محدود میشود. این شهرستان دارای دو بخش (بخش مرکزی و بخش سیجوال ) و چهار دهستان (جعفر بای جنوبی – فراغی – قره سو شرقی – قره سو غربی ) و ۲۷ روستا میباشد که بدلیل دارا بودن اراضی وسیع و حاصلخیز و با برخورداری از آب و هوای مناسب یکی از مهمترین مناطق مستعد کشاورزی و دامداری در استان بوده که سالانه سهمی در حد توان از تولیدات ملی کشور را با اجرای سیاستها و خط مشی اقتصادی دولت بعهده دارد.

قلعه سه ضلعی روسها(جزیره آشوراده)

نان بوروک
منابع :
http://www.bandartorkman .ir
http://turkmen.golestanp .ir
http://golestan.farhang.gov .ir
تیشینه